Miten mukaan DCS Finlandin yhteisiin operaatioihin ja muihin yhteislentelyihin?

Lentojen ja tapahtumien suunnittelu, briefingit ym.
vaipe
Viestit: 4
Liittynyt: 05 Tammi 2020, 10:09

Miten mukaan DCS Finlandin yhteisiin operaatioihin ja muihin yhteislentelyihin?

Viesti Kirjoittaja vaipe » 26 Helmi 2020, 07:36

Kuva

Itsekin (edelleen?) aloittelevana pilottina keräilin muistista asioita mitkä pitää olla hallussa, jotta pystyy osallistumaan DCS Finlandin yhteisiin lento-operaatioihin mukaan. Tällä ohjeella pääset toivottavasti vähän helpommin alkuun ilman, että pitää koko ajan huudella muita apuun Discord palvelimella (apuja kyllä saa mutta se on lähinnä itsestä turhauttavaa).

Aivan alkusanoiksi todettakoon, että vaikka DCS:n koneet ovatkin erittäin realistisesti mallinnettuja ja kynnys niiden hyvään hallintaan (varsinkin asejärjestelmien kanssa) on suuri, niin kynnys operaatioihin osallistumiseen DCS Finland yhteisössä on erittäin matala ja virtuaalilentäjäyhteisö ottaa aloittelijat todella mukavasti mukaan porukkaan.

Jos siis pelkästään tämän kirjoituksen läpikäynti tuntuu liian puisevalta tai raskaalta, niin aloita liittymällä DCS Finlandin Discord kanavalle, saat varmasti sieltä apua!. Rohkeasti siis mukaan operaatioihin ja yhteisiin lentoihin!Tarvitset seuraavia ohjelmia:

Discord
Ilmainen keskusteluohjelma jossa DCS Finland palvelimen yhteisöltä saat ajanmukaiset vinkit ja tiedot siitä mitä, missä ja milloin tapahtuu. Aloita siis asentamalla Discord ja tule mukaan keskusteluun https://discordapp.com/. Palvelin johon liittyä Discordilla on "DCS Finland - suomalaista lentämistä". Linkki palvelimelle: https://discord.gg/eN3YTuW.

DCS (Digital Combat Simulator)
Lentosimulaattori josta käytämme sen beta-versiota: https://www.digitalcombatsimulator.com/en/. Betaversion asennusohjeet alempana tässä viestissä.

Lentokone(et) Digital Combat Simulatoriin:
Operaatioissa käytettävät lentokoneet vaihtelevat aina tehtävän mukaan. Vaikka itse simulaattori onkin ilmainen, lentokonemodulit maksavat. Ajoittain niitä myydään erillaisissa alennuskampanjoissa joten käytä niitä hyväksi. Alla listattuna muutama kone jotka ovat useimmiten DCS Finlandin tehtävissä käytössä:
F/A-18C Hornet
https://www.digitalcombatsimulator.com/ ... es/hornet/
F16-C Viper
https://www.digitalcombatsimulator.com/ ... les/viper/
F-14 Tomcat by Heatblur Simulations
https://www.digitalcombatsimulator.com/ ... es/tomcat/

Ohjeita koneisiin: https://www.mudspike.com/chucks-guides-dcs/

Kartat Digital Combat Simulatoriin:
Pelin mukana tulee ilmaisena Caucasus -kartta. Usein tehtäviä on lennetty myös maksullisella Persian Gulf -kartalla joten se kannattaa hankkia. https://www.digitalcombatsimulator.com/ ... f_terrain/

SRS (Simple Radio Standalone):
Ilmainen ohjelma, jolla lentokoneen radiot toimivat autenttisesti pelin aikana http://dcssimpleradio.com/

Teamspeak:
Tällä keskusteluohjelmalla hoidetaan keskustelut briefingin ja debriefingin aikana. www-sivu: https://www.teamspeak.com/en/
Liity ts.dcsfinland.fi palvelimelle (lisää ohjeita ja salasanat Discordista)

Tacview (Standard-versio):
- Lentojen analysointityökalu
- Hinta: 24,95 € (alennus jos ostaa porukalla useampia lisenssejä yhtä aikaa)
Ei pakollinen hankinta mutta mukava lisä, jonka kanssa debriefingit käydään läpi operaatioiden jälkeen. Ja tätä käyttämällä myös omien lentojen analysointi auttaa hahmottamaan missä onnistui ja missä on kehittämisen varaa
- Free versiossa ei siis ole online debriefing ominaisuutta, joka tarvitaan jos haluaa katsella yhdessä muiden lentäjien kanssa tehtävän läpikäyntiä
- www-sivut: https://www.tacview.net/

A4 -lentokone modi:
- DCS finlandin palvelimille on asennettu yhteisön tekemä A-4E-C lentokone
- Jotta pääset K-0-2 serverille treenaamaan, tämä pitää olla asennettuna
- EA forumin A4 sivu: https://forums.eagle.ru/showthread.php?p=3930571
- Lataaminen ja ohje: https://github.com/heclak/community-a4e-c
- Asennuskansio on "C:\Users\KAYTTAJATUNNUS\Saved Games\DCS\Mods\aircraft\A-4E-C"Asennukset, osoitteet ja salasanat:

Asenna DCS beta versioon:
Jos olet jo ehtinyt asentaa Stable-version DCS:stä, niin mene DCS ohjelman /bin kansioon ja suorita Windowsin Command Promptilla komento "DCS_updater.exe update @openbeta". Tämä komento aloittaa DCS Open beta-version asentumisen.

DCS Finlandin palvelimet
- DCS Finland käyttää kahta palvelinta K-0-1 (ns. Kalle) ja K-0-2 (ns. Pikkukalle).
- K-0-2 on useimmiten treeniserverikäytössä
Palvelimet eivät välttämättä näy DCS:n multiplayer serverilistassa mutta voit käyttää manuaalista serverin ip-osoitteen ja portin kirjoittamista.

Palvelimien osoitteet ja portit näet helpoiten kun olet kirjautuneena DCS:n sivuille ja menet osoitteeseen: https://www.digitalcombatsimulator.com/ ... allservers. Valitse All servers välilehti ja kirjoita hakuun "K-0-".

Salasanana toimii useimmiten eräs supisuomalainen perinneruoka mutta Discordista saat aina ennen operaatiota/treeniä ajantasaisen tiedon salasanoista.

SRS:
- K-0-2 radio.dcsfinland.fi:5004
- K-0-1 radio.dcsfinland.fi
- SRS asetukset: Jos ohjaimissa riittä nappeja, niin bindaa SRS:n Control välilehdeltä Radio 1 ja Radio 2 omiin nappeihin (esim. hattu vasemmalle ja hattu oikealle) sekä Settings välilehdeltä "Radio Switch works as Pust To Talk (PTT)" ON asentoon. Tällöin sama nappi joka vaihtaa radiota, toimii radion lähetysnamiskana.

Muut palvelinosoitteet:
- TeamSpeak:
ts.dcsfinland.fi
salasana Discordista

- Tacview:
Tacview:n kanssa tehtävä debriefing IP-osoite kerrotaan ennen debriefingiä Teamspeakissa operaation jälkeenMitä pitää osata ennen ensimmäistä operaatiota/yhteislentoa?

DCS pelien koneissa ja aseissa riittää opeteltavaa vaikka loppuiäksi. Alla kuitenkin listattuna sellaiset asiat jotka ovat välttämättömimmät ja joilla pääset alkuun ja mahdollisesti vähän helpommin mukaan DCS Finlandin operaatioihin. Taitovaatimus vaihtelee tietenkin tehtävä/operaatiokohtaisesti. Voit myös rohkeasti huudella apuja Discordissa ihan vain vaikka koneen käynnistämisen opettelemiseen.

Opettele DCS:ssä ostamasi koneen peruskäyttö:
- Tutustu mittaristoon ja kytkimiin
- Opettele lentokoneen käynnistäminen (ei pakollinen: myös maavirta)
- Opettele rullaus, lentoonlähtö, lentäminen ja laskeutuminen. Hallitse ne mielellään sellaisella tasolla, että sinä ja muut lentäjät pysytte useimmiten hengissä. ;)

Aseistus ja omasuojautuminen:
Opettele ostamallasi koneelle vähintään miten ilmataisteluohjuksia sekä tykkiä käytetään. Myös ns. "tyhmien pommien" opettelusta voi olla etua, niitä käytetään ajoittain operaatioissa. Usein operaatioissa on kuitenkin slotit air-to-air rooleille joten näillä pääse alkuun.

Opettele koneestasi IFF ja Datalink päälle laittaminen sekä Chaff ja Flare käyttö. Näistä on apua sinulle itsellesi. Hallitse myös RWR käyttö. Tulet varmasti tarvitsemaan näitä jossain vaiheessa.

Opettele käyttämään SRS:ää:
- SRS:n käyttö operaatioissa tekee niistä huomattavasti realistisemman. Asenna ja opettele käyttämään SRS:ää ostamassasi lentokoneessa. Huutele apuja vaikka Discordissa jos on ongelmia ja tule Pikkukallelle testaamaan asetuksia.


Opettele käyttämään TeamSpeakiä:
- Asenna ja säädä asetukset halutuiksi (voice activation, push to talk...)
- Opettele kanavan vaihtaminen
- Opettele mikrofonin ja kanavan mutelle laittaminen

Kaiken ylläolevan opetteluun saa pyytää tukea ja vinkkejä DCS Finlandin Discord palvelimelta.Operaatioiden suorittaminen käytännössä

Operaatioon ilmoittautuminen:
Operaatioista tulee tehtävänannot, kartat, radiokanavat, yms. Discordin #briefing-room kanavalle. Tutustu niihin. #briefing-room kanavalle suoritetaan myös ilmoittautumiset klikkaamalla numero haluttuun parveen.

Operaation aloittaminen:
Discord kanavalla sovitaan aika jolloin operaatioon osallistujat menevät Teamspeakiin. Siellä keskustellaan tulevasta operaatiosta, pidetään parvenjohtajien palaveri ja sovitaan koska voidaan hypätä koneisiin palvelimelle.

Vihdoinkin ohjaamoon:
Kun mennään DCS:llä moninpelin puolelle valitaan oma slotti palvelimen listalta. Teamspeak laitetaan tässä kohtaa mutelle jottei häiritä ja häiriinnytä muiden keskusteluista. Koneet on merkattu lentojen mukaan. Koneiden käynnistäminen ja radiotestit suoritetaan kentällä ja ryhmänjohtajien johdolla rullaillaan kiitotielle ja siitä ilmaan.

Tehtävän jälkeen:
Tehtävän jälkeen (hengissä kentälle palanneena tai taistelussa kuolleena) kokoonnutaan taas Teamspeakiin (de)Briefing kanavalle ja aloitetaan debriefing. Tacview Online debriefing:in IP-osoite sekä palvelimen tacview-tiedosto jaetaan ja käydään yhdessä tehtävä läpi.

Onnea tuleviin taisteluihin!

Kuva